Murtoluvun, desimaaliluvun ja prosentin yhteys

Murtoluvun, desimaaliluvun ja prosentin yhteys lukusuoralla
Oppilaat laittavat laput seinällä olevalle lukusuoralle oikeaan kohtaan.
[b]Sama harjoitus pelinä:[/b][br][url=http://www.ictgames.com/equivalence.html]http://www.ictgames.com/equivalence.html[/url]
Johdanto desimaalilukuihin rahan avulla, desimaaliluvun ja prosentin yhteys.
Välineet: ostokuitti, rahoja, paikkajärjestelmä (sadoista sadasosiin), murtokakkuja[br][br][b]1. Kuitin tutkiminen.[/b][br]Millä tavalla ostoksen hinta on ilmoitettu kuitissa? Miksi hinta on ilmoitettu näin?[br]Tavoitteena huomata, että [br]desimaaliluvut ovat jokapäiväisessä käytössä,[br]huomataan, että on muitakin lukuja kuin luonnollisia lukuja,[br]yhteisesti ollaan sovittu, että kokonaisesta pienempi osa ilmoitetaan murto- tai desimaalilukuna[br][br][b]2. Rahasummien tutkiminen.[/b][br]Oppilaat ottavat pöydälle opettajan sanoman rahasumman esim. 2,15 €[br][br][b]3. Rahojen sijoittaminen paikkajärjestelmään.[/b] [br]Tavoitteena huomata, että paikkajärjestelmässä on kokonaisia (eurot) ja osia (sentit).[br][br]Tutkitaan euroa. Oppilaat jakavat euron kymmeneen yhtä suureen osaan.[br]Tästä huomataan, että ensimmäinen paikka pilkun jälkeen on varattu kymmenesosille.[br]Jaetaan euro sataan osaan.[br]Tässä huomataan, että kymmenesosien jälkeinen paikka on varattu sadasosille.[br][br][b]4. Rahasummien yhteenlasku.[/b][br]Tutkitaan, kuinka paljon eri ostokset maksavat yhteensä sijoittaen eri rahasummia paikkajärjestelmään. [br]Tavoitteena huomata, että kokonaiset ja osat menevät oikeille paikoilleen allekain.[br][br][b]5. Kaikki pöytään; desimaaliluvun, prosenttiluvun ja murtoluvun yhteys[/b][br]Tutkitaan ensin kokonaista.[br]Otetaan esille yksi kokonainen murtokiekkona, eurona, prosentteina ja lukuna paikkajärjestelmässä.[br][br]Lähdetään tutkimaan kokonaisesta pienempiä osia.[br]Oppilas ottaa murtokakuilla esille yhden kahdesosan.[br]Oppilas ottaa eurosta yhden kahdesosan ja sijoittaa sen murtokakun päälle.[br]Tämä ilmoittaa prosenttiluvun.[br]Oppilas ottaa eurosta yhden kahdesosan ja sijoittaa sen paikkajärjestelmään.[br]Oppilas kirjoittaa rahasumman desimaalilukuna.[br][br]Nyt oppilaan edessä on yksi kahdesosa, 50 %, 50 snt, 0,5€ ja 0,5[br][br]Tästä voidaan jatkaa neljäsosaan, viidesosaan jne.
Alan ilmoittaminen murtolukuna/desimaalilukuna/prosentteina
[b]Välineet:[/b] Tangram-palat ja neliöalusta[br][br][b]Tehtävä: [/b]Kuinka suuren osan kukin pala täyttää neliöstä? Ilmoita tulos murtolukuina, desimaalilukuina ja prosentteina. Kokeile myös useammalla palalla.[br][br]Vaihtoehtoisesti voitte tehdä harjoitteen osoitteessa: [br][br][url=http://www.openmatikka.fi/tangram/tangramtehtava1.html]http://www.openmatikka.fi/tangram/tangramtehtava1.html[/url][br](Ei toimi Ipadilla! Tarvitsee Flash-tuen.)

Information: Murtoluvun, desimaaliluvun ja prosentin yhteys