Kümeler

Kümeler Nedir?
İyi tanımlanmış nesneler topluluğu küme oluşturur ve tanımlanmış nesnelerin her birine kümenin elemanı denir. Kümeler büyük harflerle adlandırılır. Üç farklı şekilde gösterilir. [br]*Liste Yöntemi[br]*Ortak Özellik Yöntemi[br]*Şema Yöntemi[br]Örnek olarak; bir A kümesi ''3 ile 8 arasındaki tam sayılar'' şeklinde tanımlanıyor.
BAZI KÜMELER
*Üzerinde işlem yapılan ve tüm kümeleri kapsayan kümeye [u]evrensel küme[/u] denir ve E ile gösterilir. [br]*Eleman sayısı belli yani sayılabilir çoklukta olan kümelere [u]sonlu küme[/u] denir. [br]*Eleman sayısı sayılamaz çoklukta olan kümelere [u]sonsuz küme[/u] denir. [br]*Elemanı olmayan kümeye boş küme denir ∅ veya {} ile gösterilir.
ALT KÜME
*n elemanlı bir alt kümenin tüm alt kümelerinin sayısı 2[sup]n[/sup]'dir. [br]*Her küme kendisinin alt kümesidir. [br]*Boş küme her kümenin alt kümesidir.
EŞİT KÜME
Aynı elemanlardan oluşan kümelere eşit kümeler denir. [br]*A⊂B ve B⊂A ise A=B'dir.
TÜMLEYEN
A⊂E olmak üzere E evrensel kümesinde bulunan, A'da bulunmayan elemanların oluşturduğu kümeye A'nın tümleyeni denir. [br]*A' şeklinde gösterilir.
FARK
A ve B boş olmayan aynı evrensel kümenin iki alt kümesi olsun. A'da olup B'de olmayan elemanlara A fark B kümesi denir. [br]*A-B veya A\B ile gösterilir. A\B≠B\A
KESİŞİM
A ve B kümelerine ait ortak elemanların oluşturduğu kümeye A ile B'nin kesişimi denir.[br]*A∩B şeklinde gösterilir.
BİRLEŞİM
A ve B kümelerinin tüm elemanlarından oluşan kümeye A ile B'nin birleşimi denir. [br]*A∪B şeklinde gösterilir.
KARTEZYEN ÇARPIM
Boş olmayan A ve B kümeleri verilmiş olsun. Birinci bileşeni A kümesinden ikinci bileşeni B kümesinden alınarak oluşturulan tüm sıralı ikililerin kümesine ''A kartezyen çarpım B'' kümesi denir ve AxB şeklinde gösterilir.
Örnek
A={2,3,4} [br]B={3,4} AxB grafiğini çiziniz.

Information: Kümeler