Dik Prizmaların Temel Elemanları ve Açınımı

GİRİŞ AŞAMASI
Görev : 1
Beyaz eşyaları yeniden isimlendirseydik ne gibi tabirler kullanırdık ?
Görev : 2
Metropol şehirlerde sıkça karşılaştığımız bu binanın şekli için ne söyleyebiliriz ?
Görev : 3
Önden bakınca üçgen şeklinde görünen bu cismin üç boyutlu hali için fikirleriniz nelerdir ?
KEŞFETME AŞAMASI
Aşağıdaki materyallere altında verilen talimatları uygulayınız.
Görev : 1
Yukarda verilen şekilde [br][list][*]|FG| doğru parçasının üzerine fareyi getiriniz.[/*][*]Farede sağ tıklayınız .[/*][*]Nesneyi göstere tıklayınız. [/*][/list]Sizce kaybolan eleman nedir ?
Görev : 2
Yukarda verilen materyalde [br][list][*]Fareyi sarı renkli noktaya getiriniz .[/*][*]Fareye sağ tıklayıp nesneyi göster deyiniz.[/*][/list]Sizce kaybolan temel eleman nedir ?
Görev : 3
Yukarda verilen materyalde [br][list][*]Yeşil görünen kısmın üzerine fareyi getiriniz .[/*][*]Fareye sağ tıklayınız .[/*][*]Nesneyi göster deyiniz .[/*][/list]Sizce kaybolan temel eleman nedir ?
Görev : 4
Yukardaki materyalde j ve l sürgüsünü oynattığınızda iki şekil arasındaki benzerlikler nelerdir ?
AÇIKLAMA AŞAMASI
DİK PRİZMALAR[br]Alt ve üst tabanı birbirine eş ve paralel çokgensel bölge olan, yan yüzleri ise tabanlara dik dörtgensel bölge olan geometrik cisimlere dik prizma adı verilir.[img width=525,height=298]https://www.matematikciler.com/wp-content/uploads/8-prizma-cesitleri.jpg[/img]Prizmalar tabanlarına göre isimlendirilir. Tabanları üçgen olan prizmaya üçgen prizma, tabanları dikdörtgen olan prizmaya dikdörtgenler prizması, tabanları altıgen olan prizmaya altıgen prizma adı verilir.[br]PRİZMANIN TEMEL ELEMANLARI [br]► Dik prizmaların tabanları birbirine eş ve paraleldir.                                                                                 [br]► Dik prizmaların yanal yüzleri dikdörtgenlerden oluşur.[br]► Yüzeylerin kesiştikleri doğru parçaları prizmanın ayrıtlarıdır.[br]► Ayrıtların kesiştikleri noktalar prizmanın köşeleridir.[br]► Üst tabanın bir noktasından alt tabana indirilen dikmeye yükseklik denir ve “h” ile gösterilir.[br]► Dik prizmalarda yan ayrıtlar aynı zamanda yüksekliktir.[img width=453,height=374]https://www.matematikciler.com/wp-content/uploads/8-prizma-elemanlari.jpg[/img][br]DİK PRİZMANIN AÇINIMI[br]Dik prizmaların açınımında; tabanları oluşturan 2 adet eş çokgen, yanal yüzleri oluşturan ve tabanın kenar sayısı kadar dikdörtgen yer alır.Üçgen Dik Prizmanın AçınımıÜçgen dik prizmanın açınımında 2 adet eş üçgen ve 3 adet dikdörtgen bulunur. Yanal yüzleri oluşturan dikdörtgenlerin birer kenarının uzunluğu prizmanın yüksekliğine eşittir. Bu dikdörtgenlerin diğer kenarlarının her birinin uzunluğu ise üçgenin bir kenar uzunluğuna eşittir.[img width=750,height=306]https://www.matematikciler.com/wp-content/uploads/8-ucgen-dik-prizmanin-acinimi-750x306.jpg[/img]Kare Dik Prizmanın Açınımı[br]Kare dik prizmanın açınımında 2 adet eş kare ve 4 adet eş dikdörtgen bulunur. Yanal yüzleri oluşturan eş dikdörtgenlerin bir kenar uzunluğu prizmanın yüksekliğine, diğer kenar uzunluğu karenin kenar uzunluğuna eşittir.[img width=731,height=329]https://www.matematikciler.com/wp-content/uploads/8-kare-dik-prizmanin-acinimi.jpg[/img]Dikdörtgen Dik Prizmanın Açınımı[br]Dikdörtgen dik prizmanın açınımında 6 adet dikdörtgen bulunur. Kapalı halde karşılıklı yüzlerde bulunan dikdörtgenler açınımda da birbirine eştir. Yanal yüzleri oluşturan dikdörtgenlerin bir kenar uzunluğu prizmanın yüksekliğine eşittir. Bu dikdörtgenlerin diğer kenarlarının her birinin uzunluğu ise tabanın bir kenar uzunluğuna eşittir.[img width=750,height=301]https://www.matematikciler.com/wp-content/uploads/8-dikdortgen-dik-prizmanin-acinimi-750x301.jpg[/img]
DERİNLEŞTİRME AŞAMASI
Aşağıda verilen geogebra alanına 3D grafik özelliğini kullanarak dik prizma ve açınımlarını çiziniz.
DEĞERLENDİRME AŞAMASI
Görev : 1
Verilen dik prizmanın ismini yazınız.
Görev : 2
Verilen dik prizmanın ismini yazınız .
Görev : 3
Verilen dik prizmanın ismini yazınız .
Görev : 4
Soruyu çözünüz.
Görev : 5
Soruyu çözünüz.
Görev : 5
Soruyu çözünüz.

Dik prizma çeşitleri

Dik Prizmalar
Dik prizma çeşitleri

Information