Decoratie

Je kunt het Alhambra in Granada bezoeken vanuit een interesse in kunst, een interesse in geschiedenis, een interesse in wiskunde...[br]Op welke manier je het ook bezoekt, je wordt gegarandeerd omvergeblazen door de fabelachtige decoratie. Van de herhaling van een eenvoudige motiefje tot ingenieus in elkaar vervlochten patronen met spiegelingen en draaiingen, telkens is het resultaat weer net iets anders dan in de vorige zaal. [br]In dit GeoGebraboek onderzoeken we hoe deze patronen opgebouwd worden
Behangpapierpatronen
De wandbedekkende patronen noemen we behangpapierpatronen. [br]De patronen vertrekken telkens vanuit een basismotief waarop een of meerdere transformaties worden toegepast. Deze transformaties zijn: verschuiving, spiegeling, glijspiegeling en draaiing. 
Behangpatroongroepen
Wiskundige bogen zich over verschillen en gelijkenissen tussen deze patronen en deelden ze in 17 groepen in.[br]Elke groep wordt bepaald door een combinatie van de toegepaste transformaties. In de volgende hoofdstukken bekijken we de verschillende groepen. Om de aard van de transformaties schematisch voor te stellen, gebruiken we volgende legende:
Zo wordt in onderstaand voorbeeld het basismotief omschreven door de gele rechthoekige driehoek links onderaan. [br]De driehoek wordt horizontaal en een verticaal gespiegeld tot een basisruit (of een vierkant wanneer de driehoek gelijkbenig is). Deze basisruit wordt telkens herhaald in een wandbedekkend patroon.
Een voorbeeld van dit patroon vinden we in het Alhambra als:
Je kunt de 17 behangpatroongroepen identificeren aan de hand van deze tabel.

lineair symmetriepatroon

De eenvoudigste symmetriepatronen zijn lineaire patronen.[br]Een basismotief wordt herhaald in een rij als afboording van een wand.[br][br]In onderstaand applet kan je onderzoeken hoe je symmetrie door verschuiving en spiegeling terugvindt.

groepen zonder rotatie

In deze groep kunnen we 4 groepen identificeren aan de hand van onderstaande tabel:

groepen met rotatie over 180°

In deze groep kunnen we 5 groepen identificeren aan de hand van onderstaande tabel:

groepen met rotatie over 120°

In deze groep kunnen we 3 groepen identificeren aan de hand van onderstaande tabel:

groepen met rotatie over 90°

In deze groep kunnen we 3 groepen identificeren aan de hand van onderstaande tabel:

groepen met rotatie over 60°

In deze groep kunnen we 2 groepen identificeren aan de hand van onderstaande tabel:

Symmetrieën - opgave 1

In onderstaand applet kan je de verschillende symmetrieën onderzoeken:[br]- [u]verschuiving[/u]: [br]In een behangpapierpatroon wordt een basisfiguur (vierkant, ruit...) herhaald. Er is altijd een passende verschuiving te vinden. Versleep de eindpunten van de vector om een passende verschuiving te definiëren.[br]- [u]spiegeling[/u]:[br]Versleep één of beide punten op de spiegelrechte om de richting te veranderen en versleep de rechte om ze evenwijdig te verplaatsen.[br]- [u]rotatie[/u]:[br]Vul een draaihoek in en versleep het groene punt om mogelijke draaipunten terug te vinden.[br]- [u]glijspiegeling[/u]:[br]Zoek of er, verschillend van de eventuele spiegelassen, eventuele bijkomende glijspiegelassen zijn door de spiegelas te verslepen en met de randpunten de bijhorende vector te bepalen.[br][br]In het tweede applet kan je controleren welke symmetrieën er zijn.
Oplossing:

Een muur vol symmetrie

Deze muur in het Alhambra is niet opgebouwd uit één motief. Het basispatroon bestaat uit meerdere patroontjes, die elk barsten van de symmetrie.[br]Welke symmetrieën bezitten de samenstellende delen en welke symmetrieën bezit het basispatroon?
De meest opvallende figuur is een zestienhoekige blauwe ster, omgeven door zestien zwarte onregelmatige zeshoeken.[br]In een krans hierrond zien we een gelijkaardige figuur. Maar nu gaat het om een achthoekige blauwe ster, omgeven door afwisselend groene en bruine onregelmatige zeshoeken, .[br][br]

Een vierkant basismotief

Deze wand in het Alhambra is opgebouwd uit een heel eenvoudig vierkant motief.[br]De symmetrie ligt voor de hand: draaisymmetrie over 90° door de middelpunten van de vierkanten en horizontale, verticale en diagonale symmetrieassen door deze middelpunten.[br]Dezelfde symmetrieën vind je ook terug in de middelpunten van de achthoekige sterren.
Maar dan verliezen we natuurlijk de kleuren uit het oog.[br]Onderzoek welke symmetrieën kleur op kleur afbeelden.

Information