This activity is also part of one or more other Books. Modifications will be visible in all these Books. Do you want to modify the original activity or create your own copy for this Book instead?
This activity was created by '{$1}'. Do you want to modify the original activity or create your own copy instead?
This activity was created by '{$1}' and you lack the permission to edit it. Do you want to create your own copy instead and add it to the book?
Lange tijd stonden voor velen islamitische decoratieve patronen synoniem voor passer-en-liniaalconstructies en het Alhambra in Granada. Een ophefmakend artikel uit 2007 in Science kreeg veel media aandacht en opende de ogen van de wereld voor patronen uit o.a. Iran met heel andere aanpak, die tot dan toe slechts door specialisten gekend was. Plots had iedereen de mond vol van girih tegels, quasi-kristallijne structuren en Penrose betegelingen. Het artikel wekte grote belangstelling, zowel bij leken als bij specialisten. Kenners reageerden, gaven hun eigen kijk op het verhaal. De laatste jaren verschenen dan ook zeer interessante artikels en heel mooie boeken. Dit GeoGebraboek leidt je doorheen een fascinerende wereld van motieven, (on)mogelijke symmetrieën en het werk van een aantal specialisten.
Wil je ook meer te weten komen over muqarnas, ga dan naar mijn GeoGebraboek op [url]https://www.geogebra.org/m/rxrzrht3[/url].
In 2022 bezocht ik Oezbekistan en zijn vele historische monumenten in de steden Khiva, Buchara en Samarkand. Het is meer dan aan te bevelen om je niet aan je computer blind te staren op constructies maar om langs en door gebouwen te wandelen, je te laten imponeren door wereldpatrimonium en achteraf te beginnen puzzelen.
Foto's met analyses van geometrische patronen, muqarnas en Koefisch kalligrafisch schrift vind je op [url=https://www.geogebra.org/m/u3d8sx2h]Historische architectuur in Oezbekistan[/url]
De aperiodische Penrose betegelingen uit 1974 vormden jaren een merkwaardig wiskundig zijsprongetje, tot ze begin jaren 2000 plots een hype werden. In de kristallografie werd een ophefmakende ontdekking gedaan en twee wiskundigen kwamen met een claim in het onderzoek van Islamitische geometrische patronen.
Van Lu en Steinhardt kennen we tegelpatronen met tienhoeken en strikken die lijnenpatronen genereren van tienhoekige en vijfhoekige sterren. Maar deze tegels zijn niet de enig mogelijke en ook niet de enige die gebruikt werden.
In de ontwikkeling naar complexere patronen werden meerlagige patronen gecreëerd door de omlijningen binnen een geometrisch patroon in te vullen met een tweede patroon.
Een andere manier om meerlagige patronen te creëren bestond erin om de lijnen zelf te verbreden en in te vullen met een extra duaal patroon van het hoofdpatroon.
De gebogen vorm van koepels stelde de ontwerpers voor nieuwe uitdagingen. Twee strategieën werden ontwikkeld: vertrekken van veelvlakken en het verdelen van de koepel in stroken.
Zie ook het boek [url=https://www.geogebra.org/m/ypdfxn33]Iranian arcs and vaults[/url]
Een interessante stem in het verhaal van Islamitische patronen is deze van Carol Bier. Zij bepleit heel sterk een aandacht voor een culturele en historische inbedding. Een gebouw als de Gonbad-e Kabud valt niet zomaar ineens uit de lucht.
Het artikel van Lu en Steinhardt heeft heel wat losgeweekt. Niet iedereen was het eens met hun bevindingen, nieuwe argumenten voor en tegen werden aangedragen. Het minste wat je kan zeggen is dat de wetenschappelijke belangstelling voor het onderwerp enorm toenam. Mensen als Cromwell, Makovicky, Bonner en Hogendijk werkten verder op het artikel publiceerden hun bevindingen. In dit hoofdstuk bekijken we enkele discussiepunten.