Naszkicujemy wykres funkcji dwóch zmiennych określonej wzorem [math]f\left(x,y\right)=6-2x-3y[/math].[br][br][u]Rozwiązanie[/u]:[br]Jeśli do równania [math]z=6-2x-3y[/math] podstawimy: [br]1) [math]x=0[/math], to otrzymamy równanie prostej [math]z=6-3y[/math], [br]2) [math]y=0[/math], to otrzymamy równanie prostej [math]z=6-2x[/math],[br]3) [math]z=0[/math], to otrzymamy równanie prostej [math]y=2-\tfrac{2}{3}x[/math].[br][br]Wystarczy teraz naszkicować wymienione proste w odpowiednich płaszczyznach jak na poniższym rysunku.
[u]Ćwiczenie.[/u][br]a) Korzystając z powyższego apletu oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są punkty przecięcia wykresu funkcji [math]f[/math] (płaszczyzny [math]z=f(x,y)[/math]) z osiami układu. Skorzystaj z narzędzi: [icon]/images/ggb/toolbar/mode_intersect.png[/icon] oraz [icon]/images/ggb/toolbar/mode_polygon.png[/icon].[br]b) Korzystając z narzędzia [icon]https://www.geogebra.org/images/ggb/toolbar/mode_pyramid.png[/icon] narysuj czworościan o wierzchołkach w punktach przecięcia wykresu funkcji z osiami układu oraz początku układu. Odczytaj jego objętość.[br][u][br][/u][br][br]