Το κλασσικό παχύμετρο, είναι το απλό [b]παχύμετρο vernier[/b] (ή [b]βερνιέρος[/b] όπως συνηθίζεται [br]να λέγεται στην Ελλάδα), το οποίο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο μαθηματικό Vernier, [br]που ανακάλυψε την ομώνυμη κλίμακα, τον 16ο αιώνα.[br]Αυτό το παχύμετρο, έχει τη δυνατότητα να μετρήσει [u]πάχος[/u], [u]διάμετρο[/u] και [u]βάθος[/u] με αρκετή ακρίβεια. [br]Η ακρίβεια εξαρτάται από το πόσο καλό είναι το παχύμετρο. Συνήθως θα δείτε [br]ακρίβεια μέχρι και 0.05 του χιλιοστού (μικρότερη υποδιαίρεση 0,05 mm)
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα μέρη τα οποία έχει ένα τέτοιο παχύμετρο.
Αποτελείται από δύο τμήματα: [br]· το [b]σταθερό τμήμα[/b] με δύο μεγάλες κύριες κλίμακες ([b]4[/b] σε cm & mm και 5 στο πάνω μέρος σε ίντσες).[br] Δίνει μια μέτρηση με ακρίβεια ενός δεκαδικού. [br]· το [b]κινητό τμήμα[/b] με την [b]κλίμακα[/b] του [b]βερνιέρου[/b] ( [b]6[/b] υποκλίμακα της κυρίας κλίμακας) [br] το οποίο ολισθαίνει πάνω στο σταθερό τμήμα. Μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ακρίβεια δεκαδικού. [br] Ο βερνιέρος διαιρείται σε 10 ίσα διαστήματα και κάθε διαίρεση χωρίζεται σε 5 υποδιαιρέσεις και [br] επομένως ο συνολικός αριθμός των διαιρέσεων είναι 50. [br][br]Αν βιδώσεις την [b]ασφάλεια[/b] (βίδα σύσφιξης) ή αν πιέσεις τον μοχλό ([b]8[/b]), μπορείς να [br]εμποδίσεις αυτή τη μετακίνηση. Έτσι μπορείτε να κρατήσετε σταθερά τη μέτρηση την οποία κάνετε.[br][br]Στα τμήματα αυτά υπάρχουν οι [b]σιαγόνες[/b] μέτρησης μεταξύ των οποίων τοποθετείται το σώμα [br]που θέλουμε να μετρήσουμε. Τα ζεύγη σιαγόνων μέτρησης, είναι δύο. [br]Ένα σετ για εξωτερικές μετρήσεις ([b]1[/b]) ενώ το άλλο για εσωτερικές ([b]2[/b]). [br]Οι σιαγόνες για εξωτερικές μετρήσεις έχουν 3 διαφορετικά μέρη. Στο πάνω μέρος έχουν ένα μικρό άνοιγμα. Το άνοιγμα αυτό είναι για να βοηθάει όταν υπάρχουν μικρά μέρη που δεν θέλετε να μετρήσετε.[br]Η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται στο κύριο μέρος της σιαγόνας το οποίο ξεκινάει μετά το άνοιγμα. [br]Στο κύριο μέρος της σιαγόνας, το μέταλλο στο τέλος είναι αρκετά λεπτό. Ο λόγος είναι για να μπορείτε να μετράτε σπειρώματα.[br][br]Εκτός από τις σιαγόνες, έχει και μια κρυφή λάμα (βελόνα) στο πίσω μέρος, [br]το [b]στέλεχος[/b] για μέτρηση βάθους μιας κοιλότητας ([b]3[/b]).
Με το παχύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε:[br]1. το μήκος ενός αντικειμένου,[br]2. την εξωτερική και εσωτερική διάμετρο π.χ ενός σωλήνα,[br]3. το βάθος μιας οπής ή το βάθος των αυλακιών σε μια βίδα
Κάθε υποδιαίρεση της κύριας κλίμακας είναι 1 mm, ενώ κάθε υποδιαίρεση του βερνιέρου είναι 0,05 mm. [br][br]· Τοποθετούμε το σώμα μεταξύ των κατάλληλων σιαγόνων (εσωτερική ή εξωτερική διάμετρο) ή [br] βυθίζουμε την βελόνα του στο εσωτερικό της κοιλότητας, το βάθος της οποίας θα μετρήσουμε.[br][br]· Μετακινούμε τον βερνιέρο, ώστε οι σιαγώνες να εφάπτονται απόλυτα στο σώμα. [br] Με την ειδική βίδα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του βερνιέρου σταθεροποιούμε τις σιαγόνες και [br] έτσι μπορούμε να αφαιρέσουμε το προς μέτρηση σώμα.[br][br]· Ότι και να μετράτε (πάχος, διάμετρο ή βάθος) ο τρόπος που διαβάζετε την κλίμακα δεν αλλάζει. [br] [b]Πρώτα [/b]πρέπει[b] να δείτε την μεγάλη κλίμακα[/b][b].[/b] Το μηδέν του βερνιέρου δείχνει πάνω στην [br] κύρια κλίμακα το ακέραιο κομμάτι της μέτρησης σε mm [br] (είναι ίσο με την απόσταση του μηδενός του βερνιέρου από το μηδέν της κυρίας κλίμακας). [br] Αυτή θα είναι η [b]μέτρηση[/b] σας [b]με ακρίβεια ενός χιλιοστού[/b].[br][br]· Αν θέλετε περισσότερη ακρίβεια θα πρέπει να μετρήσετε και την μικρή κλίμακα Vernier. [br] Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να βρείτε: [br] σε ποιο σημείο η μικρή κλίμακα έρχεται σε απόλυτη αντιστοιχία με την μεγάλη. Δηλαδή, [br] την πρώτη γραμμή της μικρής κλίμακας που είναι στην ίδια ευθεία με μια γραμμή της μεγάλης.[br][br][list=1][*]Η υποδιαίρεση του βερνιέρου που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με κάποια [br]υποδιαίρεση της κύριας κλίμακας, δίνει το δεκαδικό κομμάτι της μέτρησης.[br](Πολλαπλασιάζω τις υποδιαιρέσεις του βερνιέρου με 0,05 mm, που είναι η κάθε υποδιαίρεση.) [/*][*]Προσθέτω τα δύο κομμάτια, ακέραιο και δεκαδικό.[/*][/list]
Στην Εικόνα το μηδέν του βερνιέρου δείχνει 69 mm (και κάτι ακόμα). Η 3 η υποδιαίρεση[br]του βερνιέρου βρίσκεται στην ίδια ευθεία με υποδιαίρεση της κύριας κλίμακας.[br]Άρα, το δεκαδικό κομμάτι είναι 3 x 0,05 mm=0,15 mm. Προσθέτοντας, έχω 69,15 mm.[br][br][b]Γραφή αποτελέσματος[/b][br]Όπως ξέρουμε, μετρώντας ένα μέγεθος μία φορά, το αποτέλεσμα με σφάλμα το γράφω:[br]μέτρηση ± η μικρότερη υποδιαίρεση του οργάνου.[br]Στο παραπάνω παράδειγμα η μέτρηση είναι 69,15 mm. Η μικρότερη υποδιαίρεση του[br]παχύμετρου είναι 0,05 mm. Άρα, θα γράψω το αποτέλεσμα ως εξής: (69,15 ±0,05) mm .