1. Bölüm

[justify][br][/justify][table] [tr] [td][b]Ders:[/b][br][/td] [td][br] Matematik[br] [/td] [/tr] [tr] [td][br] [b]Sınıf Seviyesi:[/b][br] [/td] [td][br] 7. Sınıf[br] [/td] [/tr] [tr] [td][br] [b]Öğrenme Alanı:[/b][br] [/td] [td][br] Geometri ve Ölçme[br] [/td] [/tr] [tr] [td][br] [b]Alt Öğrenme Alanı:[/b][br] [/td] [td][br] Cisimlerin farklı yönlerden görünümleri[br] [/td] [/tr] [tr] [td][br] [b]Önerilen Süre:[/b][br] [/td] [td][br] 80 Dakika (2 ders saati)[br] [/td] [/tr] [tr] [td][br] [b]Kazanımlar:[/b][br] [/td] [td][br] [b]M.7.3.4.1-[/b]Üç boyutlu cisimlerin[br] farklı yönlerden iki boyutlu görünümlerini çizer.[br] a) Eş küplerden oluşturulmuş yapılar ve bilinen geometrik çizimler kullanılır.[br] Yapıların farklı yönlerden görünümlerinin ilişkilendirilmesi istenir.[br]  [br] [b]M.7.3.4.2- [/b]Farklı yönlerden görünümlerine ilişkin çizimleri verilen yapıları oluşturur.[br] a) Eş küplerden oluşturulmuş yapılar ve bilinen geometrik cisimler kullanılır.[br] [/td] [/tr] [tr] [td][br] [b]Öğretim Yöntem ve Teknikleri:[/b][br] [/td] [td][br] Düz Anlatım, Sorgulamaya Dayalı Öğretim, Bilgisayar Destekli Öğretim.[br] [/td] [/tr][/table][br]

Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri

Derse Giriş:
[br]Öğretmen sınıfa gülümseyerek girer ve öğrencilere dikkat çekme başlığında verilmiş soruları sorar. Öğrencilere Legoların resmini açar ve peşine “Oyuncak olan Legoları biliyorsunuz değil mi?” sorusunu sorabilir.
Resmi gösterdiği sürede “Legolar hiç rastgele birbirlerine geçirip farklı yönlerden mesela sağdan ve aşağıdan hiç baktınız mı? sorusunu sorup öğrencilerden cevap bekler. Daha sonrasında öğretmen "Biz de bugün sizin bu Lego oyuncaklarınızla yapacağınız şeyin farklı bir türünü Geogebrada yapacağız, yalnız biz Legolar yerine birim küpler kullanacağız" diyerek derse geçer.

2.Farklı Yönlerden Görünüm Etkinliği

Yönergeler
Aşağıda üst üste istiflenmiş 16 adet birim küp vardır. Birim küpleri öğretmeninizle birlikte belli bir şekilde yerleştiriniz. Birim küplerin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz.[br]1- Küpleri kırmızı noktadan tutup çekerek yerleştirebilirsiniz.[br]2- Kırmızı noktaya bir kez basarsanız yukarı aşağı olan gri ok ikonunu göreceksiniz, düşey eksende yukarı aşağı oynatabilirsiniz.[br]3- Kırmızı noktaya bir daha basarsanız birim küpleri yatay düzlemde sağa sola oynatabilirsiniz.[br]4- Sağ üstte görmüş olduğunuz dönen ok içeren ikon sayesinde uygulama alanını temizleyebilirsiniz.[br][br]Aşağıdaki soruları öğretmeninizle birlikte oluşturacağınız geometrik cisimlere göre dijital ortamda hazırlanmış olan cevap kağıdına cevaplayınız. Her örneğiniz değiştiğinde sağ üstten yapıyı sıfırlamayı unutmayınız.[br]Kullanacağınız boş çalışma dosyasına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.geogebra.org/m/vwfdcvjh[br][b]Not:[/b] Bu linki yeni sekmede açınız.[br][b]Not2:[/b] Okun gösterdiği yön cismin ön tarafıdır.
Öğretmeninizle Yapı Oluşturacağınız Kısım:
Öğretmenler İçin Örnek Uygulamalar:
Bu örneklerden yararlanabilirsiniz.
Örnek 1
Örnek 2
Örnek 3
Örnek 4

Ölçme Değerlendirme Etkinlikleri

Ölçme Değerlendirme Soruları
Aşağıda hem çoktan seçmeli, hem açık uçlu hem de uygulamalı sorular bulunmaktadır. Soruları cevaplayınız, takıldığınız bir kısım olursa öğretmeninize danışınız.
1- Aşağıdaki yapının önden, sağdan ve üstten 2 boyutlu çizimleri verilmiştir. Bu çizimlerden yanlış olanı işaretleyiniz, doğru çizimini aşağıdaki boş kısma yapınız. Okun gösterdiği yön yapının ön kısmıdır.
İnceleyeceğiniz yapı:
Yanlış çizileni seçiniz.
Yanlış olanın doğrusunu bu alana çiziniz.
2- Eş küplerle yapılmış aşağıdaki yapıdan kaç numaralı küpler çıkartılırsa yapının sağdan görünümü değişmez?[br][b]Not:[/b] Okun yönü yapının sağ tarafını göstermektedir.
3- Aşağıda farklı yönlerden görünümleri verilmiş yapıda kaç adet eş küp kullanılmış olabilir?

Ders Planı Videosu

BDMÖ Ders Planı Video

BDMÖ Plan Raporu

İMAT 212 BDMÖ RAPOR

Information