GİRİŞ

   [br] ''[size=150]Sizce bu sene A takımının şampiyon olma olasılığı nedir?''[br][/size][br][br] [b][i]Hatırlatma:[/i][/b][br][br] [justify]  [b]Olasılık[/b] belirli bir olayın gerçekleşme ihtimalini tanımlayan [u]0 ile 1 arasında[/u] bir sayıdır. 0 olasılığı, bir şeyin imkansız olduğu anlamına gelir; 1 olasılığı, bir şeyin kesin olduğu anlamına gelir. [br][br] Örneğin, gerçek hayatta bir ejderha ile karşılaşmanız imkansızdır ve güneşin yarın doğacağı kesindir. Madeni bir paranın tura gelme olasılığı tam olarak ortadadır.[br][br][br][i][b] TEMAYA GİRİŞ:[br][/b][/i][br] Herhangi bir deney sonucunda elde edilen her bir sonuç,  ‘’Çıktı’’ olarak ifade edilir. [br][br] Deneme sayısı arttıkça yazı ve tura gelme olasılıkları birbirine yaklaşır. [br][br] Yazı ve tura gelme olasılıkları oranı toplamı her zaman 1’e eşittir.[br][br][br][b][i] DÜŞÜNELİM - TARTIŞALIM: [/i][/b][br][b] KRİTİK SORU:[/b][br][br]  Yazı-Tura attığımızda yazı ya da tura gelme olasılığının 1/2 olduğunu söyleriz. Bu teorik bir değerdir. İsterseniz elinize bir para alın ve 10 kez atın, hepsinde de tura gelirse tura gelme olasılığının %100 olduğunu mu iddia edeceksiniz? [/justify][br] 

MATEMATİKSEL KAVRAM YANILGILARI

[color=#073763][b][i]BOZUK PARA DENEYİMİZİ UYGULAMA [/i][/b][br][/color][br]Öğrenciler ikili gruplandırılır.[br]Öncesinde örnek atış yapılıp öğrenciler yönlendirilir.[br]''Rastgelelik'' fikri oluşturulması amaçlanır.
Sizin için sanal ortamda para atma deneyi hazırladık. İstediğiniz kadar atın ve hesapladığımız olasılık değerinin anlamını bir kez daha düşünün.[br][br]Deneyi n=1, n=33 ve n=61 için inceleyelim:

AÇIKLAMA

[b][i][color=#073763] POLYPAD ETKİNLİĞİ[br][/color][/i][/b][br]Etkinlik öğrencilere tanıtılır.[br]Her birinin en az 1 defa uygulayabilmesine fırsat verilir.[br]Uygulanan işlemler sonucu tablonun ve grafiğin değişimi tespit edilir, somut bir şekilde veriye dayandırılır.
Etkinliğimiz:

DERİNLEŞTİRME

[b][i]Bu aşamada kavram yanılgıları giderilecek![/i][/b][br][br]Öğrencilere zaten sahip oldukları Plickers kartlarını ulaşılabilir konuma getirmeleri söylenecek.[br]Plickers üzerinden kısa bir test uygulanacak.[br]Test için gerekli süre verilecek.
Plickers:

DEĞERLENDİRME

Bir önceki aşamada uygulanan test sonucundan veriler alınır.[br]Veriler doğrultusunda son tespitler ve değerlendirmeler yapılır.
NOT:
[b]''Bir sonraki derse hazırlık amaçlı'' [/b]MATIFIC uygulamasından ilgili etkinlik veliler aracılığıyla öğrencilere iletilir. [br][br]Öğrencilere 20 ile sınırlı kişide incelenmek üzere KAN GRUBU ödevi verilir,[br]Ödevin içeriğiden bahsedilir,[br]Öğrenciler üzerinden gerekli dönüt ve düzeltmeler yapılır,[br]Maksimum verimle ders sonlandırılır.
MATIFIC

Information