Het [url=https://orientalarchitecture.com/sid/1451/uzbekistan/samarkand/ali-nasafi-tomb-shah-i-zinda]Alim Nasafi mausoleum[/url]" ligt halfweg de Shah-i-zinda. Ondanks de benaming waarmee men het gebouw aanduidt, weet men niets over wie er begraven werd en de eventuele link met de familie van Timur. De huidige naam komt van een inscriptie onderaan de deurpost van de pishtaq die de tombe toewijst aan een kunstenaar, wiens bijnaam verwijst naar de stad Karsi (nu Centraal Oezbekistan).[br]Op de overstaande deurpost staat de naam van een andere kunstenaar: Ali Tuki-kub. Vermoedelijk werkten beiden aan het mausoleum, daar ze dezelfde titel 'Ostad' (Meester) gebruikten en je hun namen op gelijke plaatsen van de deurpost vind, recht tegenover elkaar.[br]
De muqarna boven de ingang is wit omdat ze, toen het mausoleum gerestaureerd werd, ontbrak zonder een aanwijzing. Onderstaande foto's 'voor-en-na' tonen dat het echt om een 'harde' restauratie gaat, waarbij restaurateurs zelf heel wat invulden. Merk bijvoorbeeld op de foto links dat enkel de binnenste koepel nog overeind stond en de eerdere buitenste koepel reeds lang geleden ingestort was. [br]Dat tijdens het gigantische restauratiewerk op de site wel eens gebeurde dat twee tegeltjes verwisseld werden, kan je nauwelijks verbazen. Kijk naar de bovenste smalle rij en merk dat niet overal de lijnen van de onderstaande rij mooi doorlopen en twee tegeltjes van plaats verwisseld werden.
Ondanks het instorten van de buitenkoepel bleef de binnenkoepel overeind en werd ook het interieur gespaard. Dat dit meer dan een fait-divers is, illustreren onderstaande foto's van het rijk gedecoreerde interieur en de magnifieke decoratie van de binnenkoepel door een geometrisch patroon met centraal een 8-puntige ster. Merk ook op dat de lijnen van het koepelpatroon uitgewerkt zijn als overlappende linten die tekst dragen in kufisch schrift. De veelhoeken binnen het lijnpatroon werden ingevuld met een veelkleurig geometrisch patroon op een isometrisch raster. Meer over hoe met op het gekromde oppervlak van koepels patronen realsieerde, lees je in [url=https://www.geogebra.org/m/cyjb6gsb#chapter/444901]koepels[/url].[br]De overgang van het vierkante grondvlak naar een achthoek die de koepel ondersteund wordt gemaakt door muqarnas in de vier hoeken van het mausoleum.