Drepte paralele și drepte perpendiculare

Instrucțiuni:
Folosește aplicația de mai jos.[br][br]1) Plasează două puncte și trasează dreapta care trece prin cele două puncte.[br]2) Trasează o dreaptă paralelă cu dreapta dată. [br]3) Folosește instrumentul Pantă [icon]/images/ggb/toolbar/mode_slope.png[/icon] pentru a identifica și afișa pantele celor două drepte.
4)
Selectează instrumentul Deplasare. Deplasează unul dintre cele două puncte pe care le-ai plasat în etapa 1). Ce observi?
5) Trasează o dreaptă perpendiculară pe dreapta pe care ai trasat-o în etapa 1). Nu are nicio importanță care este punctul de intersecție dintre cele două drepte.[br][br]6) Utilizează instrumentul Pantă [icon]https://www.geogebra.org/images/ggb/toolbar/mode_slope.png[/icon] pentru a identifica și afișa panta perpendicularei.
7)
Modifică poziția unuia dintre punctele pe care le-ai plasat în aplicația Geogebra în etapa 1). Ce observi referitor la pantele celor două drepte perpendiculare? Descrie.
8)
Folosește următoarele notații:[br]- [math]m[/math] = panta dreptei pe care ai trasat-o în etapa 1) (dacă este o dreaptă oblică); [br]- [math]m_{\perp}[/math] = panta dreptei perpendiculare; [br]- [math]m_{\parallel}[/math] = panta dreptei paralele pe care ai trasat-o în etapa 2).[br][br]Ce relație există între [math]m[/math] și [math]m_{\perp}[/math]? Dar între [math]m[/math] și [math]m_{\parallel}[/math]?
9)
Sunt adevărate relațiile pe care le-ai identificat la 8) și în cazul în care dreptele sunt orizontale, respectiv, verticale? Justifică.
10)
Dacă ecuațiile dreptelor oblice sunt date prin ecuații carteziene generale astfel:[br]([math]d_1[/math]): [math]a_1x+b_1y+c_1=0[/math][br]([math]d_2[/math]): [math]a_2x+b_2y+c_2=0[/math][br][br]care este condiția ca dreptele să fie paralele? Dar perpendiculare? Justifică.
Close

Information: Drepte paralele și drepte perpendiculare