Een analyse van het patroon op het Khodjah Akhmad mausoleum door M.S. Bulatov werd gepubliceerd in THE ARTISTIC CULTURE OF CENTRAL ASIA AND AZERBAIJAN IN THE 9th–15th CENTURIES[br]Volume IV Architecture (Samarkand - Tashkent 2013) ISBN 978-9943-357-13-6 (IICAS).
De constructie start vanuit een gelijkzijdige driehoek en een vierkant om te eindigen in een fascinerend patroon van zevenhoeken en 8-puntige sterren. Volg de constructie stap voor stap in onderstaand applet.[br][list][*]Construeer een gelijkzijdige driehoek.[/*][*]Construeer een vierkant op een van de zijden van de driehoek.[/*][*]Construeer de diagonalen van het vierkant en een cirkel met een straal gelijk aan 1/4 van de zijde van het vierkant.[/*][*]Construeer een tweede cirkel met middelpunt een van de hoekpunten van de driehoek en rakend aan de eerste cirkel.[/*][*]Verdeel 360° in 3 hoeken van 50° en 4 van 52.5° om een onregelmatige zevenhoek te construeren.[/*][*]Creëer door spiegelingen aanvullende driehoeken, vierkanten, cirkels en zevenhoeken.[/*][*]Construeer een achthoek door de zijden van zevenhoeken te verlangen.[/*][*]Je hebt nu het vierkant gecreëerd onderaan in de tekening van M.S. Bulatov.[/*][*]Aanvullende decoratie kan je realiseren door zijden te verlengen om 7-puntige sterren te creëren in de zevenhoeken en deze te verbinden door ontdubbelde lijnen.[/*][/list]
Op de foto is het gebied aangeduid dat overeenkomt met de constructie in het applet.[br]Bij een snelle kijk op het patroon merk je niet eens dat de zevenhoeken en de 8-puntige sterren onregelmatig zijn. Pas bij nauwkeurig kijken zie je bv. dat de hoekpunten van de 8-puntige sterren niet recht tegenover elkaar staan.[br]Merk op dat het ontwerpen van een vlakvulling iets anders is dan het creëren van een boogveld van een gebouw. Rechts in het applet zie je dat door het verlengen van de zijden van zevenhoeken een achthoek gecreëerd wordt, enig in het patroon en precies in het midden van het patroon op het mausoleum.[br]Ook bovenaan in het boogveld is de decoratie niet bekomen door het verderzetten van de spiegelingen maar door er lokaal van af te wijken. Dit is typisch voor heel wat patronen. Vaak vergt het een ervaren oog om meteen de heel pragmatische aanpassingen te zien aan een zgn. regelmatige vlakvulling. Vaak ontdek je het evenwicht tussen meetkundige kennis en praktische kennis maar door patronen zelf te tekenen.
Achteraan in [i]Islamitische Meetkundige Patronen[/i] (nr. 66 in de Zebra-reeks) benadert Goossen Karssenberg dit patroon vanuit een raster van vijfhoeken.[br]De laatste woorden van de publicatie zijn veelzeggend over de complexiteit en variëteit van sommige patronen: "[i]Het kan zijn ontworpen met het raster van p. 66[/i]."