Kesir modeli ile bölme
[b]Kesirlerde bölme işlemini modelleyen bu uygulamada sürgüler yardımı ile iki kesir modelini elde edip bölünenin içinde bölen kesirden ne kadar olduğunu anlamaya çalışınız.[br][br]Bölen kesir modelini bölünenin üstüne sürükleyerek;[br][br]Örneğin [math]3/4[/math]'ün içinde ne kadar [math]1/2[/math] olduğunu anlayabilirsiniz. Farklı kesirler modelleyerek bölme işleminin formal prosedürüne ulaşmaya çalışınız.[br][br][math]3/5[/math]'in için de ne kadar [math]1/3 [/math]olduğunu benzer şekilde nasıl anlarsınız?[br][/b]
Üçgenin iç açıları toplamı
Üçgenin iç açıları toplamının niçin 180 derece olduğunu gözlemleyebilirsiniz
Üçgenin iç açıları toplamı
Kutupsal Eğriler
r=f(t) şeklinde kurgulanan, açı değişkeninin t ile gösterildiği bir kutupsal eğrinin nasıl çizildiğini takip edebilirsiniz.
Kutupsal Eğriler
Gül eğrilerini de denemeyi unutmayın. Kırmızı çizilen bölümler ile mavi çizilen bölümler arasında bir ilişki var mı sizce?
Dinamik Limit İncelemesi
İlgili alanlara dilediğiniz fonksiyonu ve limit almak istediğiniz noktayı girerek. Fonksiyonun verilen noktadaki limitini canlandırabilirsiniz. Varsayılan olarak parçalı bir fonksiyon verilmiştir. Verilen örnekteki gibi farklı parçalı fonksiyonlar tanımlayabilirsiniz.
Dinamik Limit İncelemesi
Seri ve dizi karşılaştırma
[b]genel terimini x'e bağlı bir fonksiyon ile tanımlayacağınız dizi ve serinin elemanlarının nasıl yerleştiğini inceleyebilirsiniz.[/b][br][br]shift tuşuna basılı ile farenin tekerleği ile yakınlaştırabilir ya da sol tuş ile tutarak çizim alanını kaydırabilirsiniz.
Seri ve dizi karşılaştırma
[color=#1551b5][b]Elemanlarının dağılımı ile dizinin/serinin yakınsaklığı ya da yığılma noktaları arasında bir ilişki kurabilir misiniz?[/b][/color]
Parabol eğrisini inceleme
Bildiğiniz gibi parabol analitik olarak "analitik düzlemde seçilen bir nokta ile seçilen bir doğruya eşit uzaklıktaki noktalar kümesi" olarak tanımlanır. Bahsedilen noktaya "odak" doğruya ise "doğrultman" denir.[br][br]Bu tanıma göre aşağıdaki dinamik uygulama ile geometrik yeri ile parabolü üretecek bir noktanın nasıl elde edildiğini inceleyiniz. Kutucuklara her tıklamanızda açılan açıklamaları okumayı unutmayınız.
Parabol eğrisini inceleme
Odak nokta ve doğrultman tutularak sürüklenebilir ve yerleri değiştirilebilir. Doğrultmanı temsil eden doğruyu oluşturan A ve B noktalarının yerini değiştirerek de manipüle edebilirsiniz.[br] [br]Son kutucuğu da açıp istediğiniz parabolü elde ettiğinizde üreteç noktanın geometrik yeri ile cebirsel olarak elde edilen parabolü karşılaştırmak isteyebilirsiniz; [br] Doğrultman x eksenine paralel olmadığında elde edilen parabollerin denklemi y=f(x) tipinde ifade edilemediğinden sadece doğrultmanın x-eksenine paralel olduğu durumlar için cebirsel inceleme yapılmıştır. [br] Doğrultmanı temsil eden A ve B noktalarının y bileşenlerini eşitleyerek (bunun için noktaların bileşenlerini klavyeden girmenize izin veren kutucuklar üretilmiştir) doğrultmanı x-eksenine paralel hale getirebilirsiniz. Bu sayede geometrik yer olarak elde edilen eğri ile denklemin karşılığı olan eğrinin çakıştığını görebilirsiniz.
Küpün farklı açılımları
Bir küpün farklı alternatiflerdeki açılımlarını inceleyebilirsiniz.[br]"Küpü oluştur" sürgüsü ile küpün açık ve kapalı halleri arasında geçiş yapabilir, "açılım alternatiflerini değiştir" sürgüsü ile farklı açılım alternatiflerini inceleyebilirsiniz.
Küpün farklı açılımları
Eğitimlerimize katılan arkadaşlarımızdan Adem BAŞAR tarafından tasarlanmış ve yapılandırılmıştır.
Kutu grafiği
İki veri grubunu karşılaştırmak için kullanılan kutu grafiğini basitçe çizip gerekli gözlemleri yapabilirsiniz.
Kutu grafiği
Arkadaşım Dr. Muharrem AKTÜMEN tarafından tasarlanmış ve yapılandırılmıştır.