Kesirler

GİRİŞ:
Birinci aşamada öğrencilerin ilgilisine çekme, onları güdüleme amaçlı aşağıda bulunan karikatürümüz tahtaya asılır. Derse giriş yapılır
Çocuklar tahtada bulunan karikatür ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşünceleri, ne gördükleri dinlendikten sonra : "Çocuklar peki tahtada sıralanmaya çalışılan iki kesirin hangi tür kesir olduğunu söyleyebilir misiniz?" diye sorulur. Fikirleri dinlendikten sonra: Evet çocuklar fikirlerinizi söylediniz. Bu tür kesirlere birim kesir denir.
KEŞFETME:
Çocuklar soru hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce cevabı nedir çocuklar? Evet arkadaşlar cevaplarınızı aldık. Şimdi sizlere aşağıdaki manipülatifleri göstermek istiyorum.[br][br]Sizlere bu manipülatifleri tanımanız, keşfetmeniz için belirli bir süre tanıyorum. Evet çocuklar manipülatifleri incelediniz. Şimdi sizden bu manipülatifler yardımıyla sorumuzun cevabını bulmanızı istiyorum.
Aşağıda isimleri üzerinde yazan kesirleri sürükleyerek yukarıdaki boşluklara yerleştirebilirsiniz.
Bu manipülatif ne yazık ki bu sayfada açılmayabiliyor. Lütfen "Fraction Circles" yazan kısma sağ tıklayıp >YENİ SEKMEDE AÇIN<
AÇIKLAMA:
Evet arkadaşlar. Manipülatiflerimizi inceledik ve cevabımızı bulduk. Şimdi sorumuzun mantığını anlatalım:[br]Arkadaşlar birim kesirlerde pay her zaman 1 olur. Bu durumda paydada yazan sayı 1'in kaça, kaç parçaya bölündüğünü belirtir. Yani birim kesirlerde payda büyüdükçe sayı değeri küçülür. Çünkü paydadaki sayı arttıkça 1'in bölündüğü sayı artmış olacak demektir. [br][br]Bu durumu yukarıdaki manipülatifler yardımıyla daha da kavrayabilirsiniz.
DERİNLEŞTİRME:
Çocuklar iki birim kesiri manipülatiflerimiz yardımıyla karşılaştırabildik ve aynı zamanda mantığını da öğrendik. Şimdi bu konuyu daha iyi kavrayabilmemiz için bir de bu kesirlerin sayı doğrusu üzerindeki yerlerine bakalım.[br][br]"Slices" kısmından sayı doğrusu üzerindeki dilim sayısını ayarlayabiliriz.
"Slices" kısmından önce dilim sayısını 5 yapıp 0 ile 1/5 arasındaki kısma tıklayıp seçelim. Sonrasında ise dilim sayısını 8 yapalım ve sayı değerinin 1/5 e göre git gide nasıl küçüldüğünü ve sıfıra yaklaştığını gözlemleyelim.
Evet çocuklar bunu da gördüğümüze göre artık bu konuyu iyice kavradığmızı söyleyebilirim. Şimdiye kadar birim kesirleri yani payları eşit olan kesirleri karşılaştırdık. Şimdi isterseniz işi bir başka noktaya getirip paydaları eşit olan kesirlere bakalım.
Payları eşit olan kesirlerde payda büyüdükçe kesirin sayı değeri küçülüyordu. Burda ise durum tam tersi. Paydaları eşit olan kesirlerde pay büyükçe kesirin sayı değeri büyür. Şimdi bununla ilgili etkinliklerimize / manipülatiflerimize bakalım.
Pay ve Payda sürgülerini kullanarak paydalarını eşitlediğiniz iki kesiri karşılaştırabilirsiniz. İsterseniz birim kesirleri de karşılaştırabilirsiniz.
Bu manipülatif yardımıyla da karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Belirlediğiniz kesiri tutup sürükleyin. <Fraction Bars> yazan kısma sağ tıklayıp YENİ SEKMEDE AÇIN
DEĞERLENDİRME:
Aşağıda verilen soruyu cevaplayınız.
<1>
Naz hangi arkadaşının evine gitmiştir?
<2>
Ege hangi arkadaşının evine gitmiştir?
HAZIRLAYAN
HASAN TALHA KAÇMAZ[br][br]17310401062[br][br]3/B[br][br]Giriş kısmındaki görsel bana ait değildir. Görselin kaynağı : 5E MODELİNDE BİRİM KESİRLERİN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ. Kurtuluş. A, Gümüşçeyrek. G, Artan. İ (2017)
Close

Information: Kesirler