Romeinse rondbogen

boogconstructies
De Romeinen maakten vaak gebruik van boogconstructies. Het grote voordeel is dat bij boogconstructies enkel drukspanningen voorkomen. Steen wordt dus enkel op zijn kwaliteit belast en niet op zijn zwakte, zoals bij architraafbouw. Met minder materiaal konden de Romeinen dus grotere overspanningen realizeren.

van plateau naar plateau

A Practical Introduction to Muqarnas
Op Youtube illustreert Eric Broug hoe je met maquette karton een model van muqarnas kunt bouwen. Je ontdekt er hoe muqarnas laag per laag opgebouwd worden. Bekijk je de ruimtelijke constructie in vooraanzicht, dan zie je een 3D geheel van cellen. Bekijk je de constructie in bovenaanzicht, dan zie je een 2D opbouw als een vlakvulling.
In onderstaande applet kan je laag per laag de opbouw volgen van het kapiteel uit het filmpje. In het linkervenster zie je het bovenzicht. Het 3D-venster rechts kan je roteren om de ruimtelijke constructie langs alle kanten te bekijken.

2 lagen

Volgende constructie komt uit de website [url=http://www.fransvanschooten.nl/fvs_muqarnas.htm#DenHaag]fransvanschoten[/url] van Henk Hietbrink, waarop hij in workshops deelnemers laat kennismaken met muqarnas.

La Zisa

Zeldzame voorbeelden van muqarnas in niet-Islamitische architectuur vind je op Palermo (Sicilië). [br]Een schitterend voorbeeld vind je in een nis in de centrale zaal van het Castello della Zisa, de 12[sup]e[/sup] eeuwse zomerresidentie van de Normandische koningen.[br]Vincenza Garofaldo beschrijft zeer gedetailleerd de opbouw van deze muqarnas en de situering van de muqarnas in Palermo t.o.v. de praktijken in de westelijke en de oostelijke Islamitische regio’s in het[br]artikel [url=https://www.jstor.org/stable/25769702?seq=1]https://www.jstor.org/stable/25769702?seq=1]A methodology for studying Muqarnas: the extant Examples in Palermo[/url].
De muqarnas in la Zisa telt 12 lagen. [br]Gebruikelijk is dat muqarnas opgebouwd worden met slechts een beperkt aantal types elementen. Vaak zelfs bevat elke laag slechts elementen van hetzelfde type. Atypisch voor muqarnas is dat de muqarnas in la Zisa opgebouwd wordt uit niet minder dan 8 verschillende elementen die op een gecompliceerde manier gecombineerd en vermengd worden over en binnen de verschillende lagen.[br][br]We overlopen eerst deze verschillende elementen en bekijken dan hoe ze gecombineerd worden in de muqarnas.

links

[list][*]Op de website van de [url=http://www.sigd.org/resources/muqarnas/]School of Islamic Geometric Design[/url] vind je prima beeldmateriaal over de constructie van muqarnas en verwijzingen naar andere sites.[/*][*]Eric Broug maakte een mooi filmpje over het maken van muqarnas met [url=https://www.youtube.com/watch?v=GH7N38vX-6I]maquette karton[/url].[/*][/list]
[list][*]Dé database van muqarnas met talloze 2D schema's vind je op de website van [url=http://www.shiro1000.jp/muqarnas/default.htm]Shiro Takahashi[/url].[/*][/list]
[list][*]Knap is hoe Henk Hietbrink op zijn website [url=http://www.fransvanschooten.nl/fvs_muqarnas.htm#DenHaag]fransvanschoten[/url] in workshops aan de slag gaat met een 3D printer, uitknipvormen en een STL viewer voor het tonen van 3D animaties en hiermee tal van voorbeelden analyseert.[/*][/list]
Getty Publications zette het boek The Topkapi Scroll - Geometry and Ornament in Islamic Architecture van Gülrü Necipoglu online, je kunt het legaal downloaden op [url=https://www.getty.edu/publications/virtuallibrary/9780892363353.html]Getty Publications[/url]. Naast kwaliteitsvolle reproducties van dé historische geschreven bron over islamitische patronen en muqarnas, krijg je er meteen een standaardwerk bij dat de rol situeert in een historisch-cultureel-wetenschappelijke context.
Wie op zoek is naar extra wiskundig-wetenschappelijke informatie vindt vast zijn gading in enkele uitvoerige werken die je in pdf-formaat online terugvindt.[br][br][list][*]Silvia Harmsen onderzocht in haar dissertatie hoe ze met computeralgoritmes reconstructies kon maken van muqarnas: [url=https://archiv.ub.uni-heidelberg.de/volltextserver/7047/]Algorithmic Computer Reconstructions of Stalactite Vaults - Muqarnas - in Islamic Architecture[/url].[br][/*][*]Lees ook zeker het werk van Yvonne Dold-Samplonius: [br][url=http://www.jphogendijk.nl/arabsci/Dold1.pdf]Practical Arabic Mathematics: Measuring the Muqarnas by al-Kashi[/url][/*][/list]

Information