(ufuk çizgisini doğru kabul ediniz)
ufuk çizgisi aya teğettir.
Aşağıdaki Aplette [icon]/images/ggb/toolbar/mode_orthogonal.png[/icon]butonu tıklayıp 'DİKDOĞRU' sekmesini tıklayıp.teğet doğtusuna dik bir doğru oluşturun.Oluşturduğunuz bu doğruyu teğet boyunca gezdiriniz.
Şimdi tüm bu bilgilerimizi birleştirip yeni durumlar keşfedeceğiz.[br]Aşağıdaki aplet çizim yapmanız için ayrılmıştır.[icon]/images/ggb/toolbar/mode_sphere2.png[/icon]ikonuna tıklayarak A' merkezli B'den geçen bir çember elde edersiniz.[icon]/images/ggb/toolbar/mode_complexnumber.png[/icon] nokta ikonunu tıklayarak çemberin dışında bir C noktası alınız. [icon]/images/ggb/toolbar/mode_orthogonal.png[/icon]butonundan[icon]/images/ggb/toolbar/mode_tangent.png[/icon]teğet doğru çizme sekmesini seçiniz. C' noktasını ve çemberinizi seçerseniz size teğetlerini bulur. [icon]/images/ggb/toolbar/mode_complexnumber.png[/icon]nokta ikonunu kullanarak teğetlerin çemberi kestiği noktalar buldurulur.[icon]/images/ggb/toolbar/mode_join.png[/icon]butonundan [icon]/images/ggb/toolbar/mode_segment.png[/icon]doğru parçasını seçiniz . Teğetlerin değme noktalarını işaretlemiştik o noktalardan çemberin yarı çaplarını çizdiriniz. [icon]/images/ggb/toolbar/mode_angle.png[/icon]açı ölçüm sekmesinden gerekli gördüğünüz açıları ölçtürebilirsiniz. Oluşan şekil için incelemeler yapınız?
Aşağıdaki aplette yukarıda sizden kanıtlanması istenen durumun modellenmesi vardır.
Bu resimlerin geometrik olarak neyi temsil ettiğini adım adım bulmaya çalışacagız. Aşağıdaki 5.Aplette kalemlerle oluşturulmuş kenarlardan çemberin merkezine yarıçapları çizmeye çalışın.
Aşağıdaki 7. aplette 6.aplette çizmeniz istenen yarıçap çizimi verilmiştir. Kendinizinki ile karşılaştırınız.
Aşağıdaki 7. aplette [icon]/images/ggb/toolbar/mode_orthogonal.png[/icon]sekmesinden [icon]/images/ggb/toolbar/mode_angularbisector.png[/icon]açıortay kutusunu seçiniz.Üçgenin tüm kenarlarını için açıortaylarını buldurunuz. Gözlemleyiniz.
[icon]/images/ggb/toolbar/mode_polygon.png[/icon]sekmesinden bir ABC üçgeni oluşturunuz.[br][icon]/images/ggb/toolbar/mode_ray.png[/icon]ışın çiz sekmesinden (a )kenarını ve (b) kenarının uzantılarını elde ediniz.[br]
[icon]/images/ggb/toolbar/mode_angularbisector.png[/icon] açı ortay sekmesinden üçgenin dışında oluşan uzantılar ve (b) kenarının yaptığı açıların açı ortayları buldurulur[b].Kesişim noktaları alınır.[/b]
[icon]/images/ggb/toolbar/mode_orthogonal.png[/icon]dik doru sekmesinden (b) kenarına dik ,kesişim noktasından geçen dogru alınır.[br][icon]/images/ggb/toolbar/mode_complexnumber.png[/icon]sekmesine gelerek (b) kenarıyla dik doğrunun kesiştıği yer işaretlenir.
Bu etkinlikte öğrendiklerimiz:[br]Teğet nedir?[br]Teğetle çember arasındaki ilişki?[br]Teğet parçalarının uzunluklarının eşit olması[br]Üçgenin iç teğet çemberi ve dış teğet çemberlerinin çizimi [br]Üçgenin iç teğet ve dış teğet çemberlerinin özellikleri