5E MODELİ İLE DERS PLANI

5E MODELİ İLE DERS PLANI
Yaşar ATILGAN 17310601011 [br]DERSİN ADI : Matematik [br]SINIF : 9.sınıf[br]ÜNİTENİN ADI / NO : Üçgenler/ 4.ünite[br]KAZANIM : Üçgende açı özellikleri ile ilgili işlem yapar. [br]ÜNİTE KAVRAMLARI VE SEMBOLLERİ : üçgen, açı, kenar, dik açı, geniş açı, dar açı, bütünler ve tümler açı[br]ÖĞRETME- ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ : Sunuş yolu , soru- cevap , problem çözme, bilgisayar destekli öğretim [br]KULLANILAN ARAÇ GEREÇ VE KAYNAKLAR : Kaynak kitaplar , geogebra , resimler [br][br]GİRİŞ[br][br]Bildiğiniz gibi artık yeni bir üniteye geçtik bu ünitemizin adı Üçgenler. Üçgenlerin temel kavramlarını ve üçgen çeşitlerini anlatmıştık şimdi ise üçgende açılara giriş yapıyoruz. Şimdi bizim geçmiş bilgilerimizden zaten birkaç şey var. Mesela üçgenin iç açıları toplamının kaç derece olduğunu biliyorsunuz değil mi?-Evet Hocam+Kaç peki?-180° hocam.+Evet aferin. Peki dış açılar toplamı?-360° idi sanırım hocam+Evet bir üçgenin dış açılar toplamı 360° dir arkadaşlar. Evet bunları hepimiz ezbere biliyoruz ama hiç nedenini biliyor muyuz? Yani neden üçgenin iç açıları toplamı 180°? veya dış açıları neden 360°?[br][br]KEŞFETME[br][br]Şimdi sizlere bunların ispatını geogebra üzerinden sizlere hazırladığım sunumla göstermek istiyorum.[br]
Sol altta play tuşuna bastığımızda üçgenin neden iç açılarının 180° olduğunu gözlemliyoruz. [br]Şimdi dış açılara geçelim.
Yukarıdaki 'v' yazan butonu oynattığımız zaman üçgenin dış açıları toplamının neden 360° olduğunu gözlemlemiş oluyoruz. Üçgeni istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz dış açılar toplamı değişmeyecektir.
AÇIKLAMA[br][br]Evet arkadaşlar bu sunumlarla da iç ve dış açıları ispatlamış olduk. Birde bizim bolca kullandığımız yardımcı bir bilgimiz var.[br]Bu bilgi: [u]Üçgende herhangi iki iç açının toplamı kendisine komşu olmayan bir dış açıya eşittir[/u]. Gelin hep beraber bununda ispatını görelim...
Soldaki kolu oynattığımız zaman iç açılarımız hiç değişmeden yukarıda birleşiyor. Önce bunu gözlemleyelim. Evet gördüğünüz gibi mavi açımız zaten yeşil olan dış açımızın kendisi kadarlık bir kısmını kapladı. Kırmızı açımıza dikkatli bakarsanız geçen ders görmüştük orada bir ters açı oluştu. Ters açılarda da bildiğiniz üzere kırmızı açı açık kalan yeşil açıya eşit olmuş oldu. Buradan da iki iç açımızın kendisine komşu olmayan bir dış açıya eşit olduğunu görmüş, ispatlamış olduk.
DERİNLEŞTİRME[br][br]Şimdi kitabımızdan örneklere geçelim.
DEĞERLENDİRME
Evet arkadaşlar zamanımız kısıtlı olduğu için ve sizindersten sonra konu tekrarı yapmanız amacıyla arada çözmediğim örneği size ödev olarak bırakıyorum.Bugün neler işledik diye şöyle bir toplayacak olursak, üçgenin iç açıları 180 ° ve dış açıları toplamı neden 360° olduğunu öğrendik. Aynı zamanda bir üçgende herhangi iki iç açı kendilerine komşu olmayan bir dış açıya eşit olduğunu öğrendik. Lütfen herkes diğer dersimize kadar aşağıdaki çalışma yaprağını çözsün. Diğer dersimizde bu sorularıberaber hızlıca çözümleyerek yeni konumuza geçelim. Konuyu daha rahat kavrayabilmek açısından diğer derse hazırlıklı gelmenizi tavsiye ederim. Dersimiz bitmiştir. Sorusu olan var mı? Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor herkese iyi günler diliyorum.
202317
PLANIN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR[br]- Bir önceki derse ilişkin hatırlatmalar yapıldı.[br]- Örnekler verilerek konu daha anlaşılır hale getirildi.[br]- Bir sonraki derste aktif öğrenci katılımı için örnek ödev ve çalışma yaprağı verildi.[br]- Üçgende açılarla ilgili gerekli bilgiler verilerek problemler çözüldü.

Information: 5E MODELİ İLE DERS PLANI