DERS:Matematik[br]SINIF:6.Sınıf[br]KAZANIM: M.6.3.3.1.Çember çizerek merkezini,yarıçapını ve çapını tanır.[br][br][color=#980000]1.GİRİŞ[/color][br][color=#980000]DİKKATİ ÇEKME:[/color][br]
[size=100]Çocuklar lunaparka gittiğinizi hayal edin.Devasa bir dönme dolap karşınızda duruyor.Arkadaşınızla birlikte bu dönme dolabın hangi iki bölmesine binerseniz birbirinizden en uzak mesafede olursunuz?Dönme dolabın merkezi neresidir? Herkes bu merkeze eşit uzaklıkta mıdır? [br][br]Öğrencilere soru yöneltilir.Cevaplar alınır. Doğru veya yanlış olduğu söylenmez.Öğrencilerden verdikleri cevapları unutmamaları istenir. Aynı soru dersin sonunda öğrencilere yönlendirilir.[br][br][color=#980000]GÜDÜLEME:[br][/color]Öğrencilere öğrenecekleri konunun günlük hayatta ne işlerine yarayacağından söz edilir.Mimarlık ve mühendislikte çokça kullanılacağı,aslında günlük hayatta pek çok yerde karşımıza çıktığından söz edilir.[br][br][color=#980000]GÖZDEN GEÇİRME:[br][/color]Öğrenci hedeften haberdar edilir."Bu gün dersimizde çemberi, merkezini, yarıçapını ve çapını tanıyacağız" denir.[/size]
[color=#980000]2.KEŞFETME[/color][br]Dersin bu aşamasında öğrenci bir problem durumu ile karşı karşıya getirilir.[br][br][color=#980000]PROBLEM:[/color]İhsan amcanın küçük bir tarlası ve bir adet ineği vardır.İhsan amca evde olmadığı zamanlarda, ineği ekili mahsulünü yemesin diye bir kazığa bağlamaktadır.İhsan amca yine bir gün ineği kazığa bağlamıştır ve gitmiştir.Geri döndüğünde ise ineğinin mahsulünün bir kısmını yediğini ve daire şeklinde bir görüntü oluştuğunu görmüştür.İneğin bunu nasıl yaptığını merak etmiştir.Sizce inek bunu nasıl yapmıştır?
Dersin bu aşamasında öğrencilere geogebradan yukarıdaki etkinlik yaptırılır.Bunun için öncelikle öğrenciler kazığın çakıldığı noktayı belirler.Daha sonra ipin uzunluğunu belirlerler.İneği ipin ucuna bağlarlar.İneğin hareketi doğrultusunda bir çember oluştuğunu görürler.
[color=#980000]3.AÇIKLAMA[br][/color]Bu aşamada öğrencilerin bir önceki aşamada keşfettikleri öğretmen tarafından açıklanır. Tanımlar verilir.[br]Çember:Düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıktaki noktaların oluşturduğu geometrik şekildir.Burada sabit noktaya merkez denir ve M ile gösterilir. Eşit uzaklığa ise yarıçap denir ve r ile gösterilir.Bu açıklamalar yapıldıktan sonra tekrar geogebraya geçiş yapılır ve öğrenilenler somutlaştırılır.
Yukarıdaki etkinlikte çember, merkezi ve yarıçapı hakkındaki bilgiler somutlaştırılır. Ayrıca öğrencilere sürgü ile birlikte yarıçapın değişimine bağlı olarak çemberin değişiminin nasıl olduğu gösterilir.Çapın iki tane yarıçapa eş olduğu fark ettirilir.
[color=#980000]4.DERİNLEŞME:[br][/color]Bu aşamada öğrenciye öğrendiklerini yeni bir durumda kullanabilecekleri bir problem sunulur.Bir sonraki öğrenmelere hazırlık yapılır.[br][color=#980000][br]PROBLEM:[/color]Sizce ineğin toplam katettiği yolu ve yemiş olduğu arazinin miktarını bulabilir miyiz? Eğer bulabilirsek bu gün öğrendiklerimize ihtiyacımız olur mu?Aralarında anlamlı bir ilişki var mıdır?[br]bu soru yöneltildikten sonra geogebraya geçiş yapılır.
Burada amaç bir sonraki kazanımlara öğrenciyi hazırlamaktır.Çemberin çevresi ve alanına hazırlık yapılmış olur.[br][color=#980000][br]4.DEĞERLENDİRME[br][/color]Bu aşamada öğretmen ve öğrenciler birlikte değerlendirme yaparlar.Derste nelerin kazanılıp nelerin kazanılmadığını belirlerler.Ders boyunca öğrenmeye nelerin olumlu nelerin olumsuz etkisi olduğundan konuşulur. Öğretmen dersin kazanımlarına uygun sorular yöneltir.Alınan cevaplar doğrultusunda derse ve işlenişe dair bir kanıya varılır.[br]Değerlendirmede sorulacak sorular:[br]*Çemberin tanımını nasıl yaparsınız?[br]*Çemberin yarıçapı ile çapı arasında nasıl bir bağıntı vardır?[br]*Çemberin merkezinden üzerindeki herhangi bir noktaya olan mesafesi neyi ifade eder? vs. [br][br]Dersin başında yöneltilen soru tekrar sorulur.Öğrencilerin verdikleri cevaplar doğrultusunda konunun anlaşılıp anlaşılmadığı kanısına varılır. Doğru cevaplar pekiştirilir, gerekli yerlerde ipucu ve dönüte başvurulur.Bir sonraki derste kazanılacak davranışlar hakkında bilgi verilir ve ders sonlandırılır.