Kümeler ile yapılabilecek iki temel işlem vardır. A ve B [br]kümelerinden birinde veya her ikisinde bulunan elemanların [br]oluşturduğu kümeye [b]A ve B'nin birleşimi[/b] denir ve AUB ile [br]gösterilir. Bunu bir Venn şemasıyla gösterebiliriz. [br]Bu gibi şemalar daha önceden Euler tarafından kullanılmış olmasına [br]rağmen lngiltere Viktorya dönemi mantıkçılarından rahip [br]John Venn'in adıyla anılır. [br]
A ve B'nin her ikisinde bulunan elemanların oluşturduğu kümeye[b] "kesişim" [/b][br]kümesi denir ve A n B şeklinde gösterilir. [br]Eğer A={l, 2, 3, 4, 5} ve B={1, 3, 5, 7, 10, 21} ise birleşimleri [br]A U B = {1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 21} ve kesişimleri A n B - {I, 3, 5} olur.
[b] Tümleme İşlemi[br][/b]E, evrensel küme ve A ⊂ E olsun.[br]Evrensel kümede olan fakat A kümesinde olmayan bütün elemanların oluşturduğu kümeye A nın tümleyeni denir ve A' ile gösterilir.[br]A ∩ A'= Ø[br][br]A ∪ A' = E[br][br]Ø' = E, E' = Ø[br][br](A')' = A[br][br]s(A) + s(A') = s(E)[br][br]A ⊂ B ? B' ⊂ A'[br][br](A ∪ B)[sup]ı[/sup] = A[sup]ı[/sup] ∩ B[sup]ı[/sup] (De Morgan kuralı)[br][br](A ∩ B)[sup]ı[/sup] = A[sup]ı[/sup] ∪ B[sup]ı[/sup] (De Morgan kuralı)