De Kulkeldash madrassa is een van de weinige premoderne madrassas die de aardbeving van 1966 in Tashkent overleefde. Hij werd gebouw in de late 16e eeuw tijdens de dynastie van de Shaybaniden en is genaamd naar de regerende vizier Kukeldash.[br]De pishtaq van de hoofdingang is, naast enkele sobere banden, enkel gedecoreerd door een zwik met een geometrisch patroon en 4 vierkanten met kalligrafie in kufisch schrift. In het blauw lees je in het midden van de vierkanten [i]Allah[/i], omringd door 4 keer [i]Mohammed[/i].
Het zwik van de iwan aan de hoofdingang is opgebouwd uit tienhoeken, omringd door vijfhoeken en tonvormige zeshoeken.[br]Door kleurverschillen wordt de aandacht getrokken naar de donkere 10-puntige en 5-puntige sterren in geglazuurde tegels. De matte, onregelatige zeshoeken die de ruimte opvullen tussen de donkere sterren krijgen een aparte decoratie in reliëf.
Verder inzoomend op het patroon merk je dat het patroon gerealiseerd werd met kleine tegels van verschillende vormen, afhankelijk van de plaats in het patroon, dat zo als een mozaïek wordt samengesteld.
foto's: orientalarchitecture.com