Bungeejumpen: modeluitwerking

Bij bungeejumpen worden koorden gebruikt die heel elastisch zijn. Bij een gegeven koord worden enkele metingen gedaan. Er wordt telkens genoteerd welke massa (in kg) er aan het touw hangt en hoe groot de uitrekking (in m) is. Het resultaat van deze metingen vind je in onderstaande tabel.
We proberen op basis van deze data een model te vinden dat het verband tussen deze twee grootheden beschrijft. Hieronder zie je het spreidingsdiagram waarbij ook een trendlijn getekend is.
Het spreidingsdiagram en ook de correlatiecoëfficiënt (r = 0,9962) tonen duidelijk aan dat er sprake is van een positief lineair verband. We berekenen dus de regressierechte.
Toch zijn we niet echt tevreden met deze regressierechte. Als we de context bekijken, verwachten we een speciaal soort lineair verband: een recht evenredig verband. Als je immers niets aan het koord hangt, zal het ook niet uitrekken. De regressierechte suggereert dat er wel een (kleine) uitrekking is bij een massa van 0 kg. Om een beter model te hebben, gebruiken we het volgende commando in GeoGebra:[br][i]PassendeKromme((x[sub]1[/sub], y[sub]1[/sub]), a x)[/i]
Zo krijgen we het volgende recht evenredig verband tussen de twee grootheden [i]m[/i] en[math]\Delta l[/math]:[br][center][size=150][/size][size=150][math]\Delta l=0,3957\cdot m[/math][/size][/center]
Dit model kunnen we gebruiken voor inter- en extrapolatie. Een massa van 40 kg zal voor een uitrekking van ongeveer 15,83 m zorgen.

Information: Bungeejumpen: modeluitwerking