Carol Bier bepleit ook een geïntegreerde kijk op het gebouw. Moderne onderzoekers projecteren volgens haar maar al te graag hun hedendaags wiskundig verhaal van quasi kristallijne structuren op de middeleeuwse decoraties en verliezen daarbij al te gemakkelijk de historisch-culturele achtergrond uit het oog. Als tegengewicht bepleit ze een dialoog vanuit verschillende disciplines. [br]In [url=https://works.bepress.com/carol_bier/38]The Decagonal Tomb Tower of Maragha and its Architectural Context[/url] doet ze alvast een poging om het gebouw breder historisch te situeren. [br]Zeer interessant is ook haar artikel: [url=https://works.bepress.com/carol_bier/86/]Geometry Made Manifest: Reorienting the Historiography of Ornament on the Iranian Plateau and beyond[/url]. In dit artikel gaat ze o.a. in op de link tussen de geometrische patronen en de aangebrachte teksten. De gebruikte koranverzen handelen over het zichtbare en het onzichtbare, over perfectie en zijn volgens Carol Bier niet toevallig gekozen. Vanuit onze Westerse figuratieve blik 'stellen de patronen niets voor', zodat we ze misschien iets te eenvoudig beschouwen als 'ornament'. Volgens haar staat een koranfragment als soera 59, verzen 21-24 niet toevallig op een mausoleum: [i]"...Dit zijn de vergelijkingen (voorbeelden, patronen) die wij voor de mensen maken; misschien zullen zij nadenken. Hij is God; er is geen god dan Hij, de kenner van het verborgene en het waarneembare..." . [/i]Ook de geometrische patronen bevatten zichtbare en onzichtbare lijnen en in tal van teksten wordt de studie van de meetkunde in verband gebracht met leren kijken en begrijpen van diepere inzichten. Heel wat materiaal vind je in online gepubliceerde artikels. Achteraan dit GeoGebraboek vind je een beknopte selectie van [url=https://www.geogebra.org/m/cyjb6gsb#material/vprvyw3j]links[/url].
Boven het timpaan met zijn overlappende rasters draagt het zwik weer een totaal ander patroon. [br]Ook hier is geen sprake van girih-tegels maar van een een driehoekige eenheidscel in een isometrisch raster.
De eenheidstegel wordt opgevuld door een driehoekige figuur (zie: [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/Triskelion]triskelion[/url]) die in het zwik een drievoudige symmetrie bezorgen.[br]Kijk je echter naar het zwik in zijn geheel, dan zie je eerder doorlopende lijnen van het raster en/of in drie richtingen wijzende pijlen.